Malaysia Tanah Airku....

Kesan Kenaikan Minyak di Bumi Borneo



Baca pendapat dan pandangan sahabat saya, Mariah Airens Doksil a.k.a. Ladymariah mengenai kenaikan minyak di Utusan Borneo terbitan Utusan Borneo 7hb Jun 2008. Sila lawati blog kopivision

p/s: Tekanan kenaikan minyak akan lebih mempengaruhi penduduk di Sabah dan Serawak.

5 comments:

ustazSAID said...

Sala sdr de_kerinchi,

Mau ceta pasal minyak mana mau abis. x kisah la kta dipihak mana, ada saja alasan utk m'iyakn @ m'nidakkan. Yg. pasti harga minyak dunia tatap x turun...

Bebanan...smua org akan tbeban. Hanya org bengong ja yg x trasa beban kesan knaikn harga minyak ni...tp dpt kta m'atasi beban ni dgn demo, rungutan, kutukan dsb?

Mungkin satu cara plg bkesan utk kita...buka minda kita, lupakan ingatan lampau zaman subsidi @ minyak murah. Di banyak negara spt Thailand @ Spura, zaman minyak dibeli dgn harga RM2.70/liter ni sudh lama b'akhir. ( sure sdr marah ni dgn statement ni )

Kata mau maju...tp mau byk subsidi. Apa la! Klu x subsidi, harga RM5.07 mcm Spura, mau pengsan kita....

arsaili said...

salam..umm kita kena bersedia menghadapi ekonomi yang tidak stabil ini

ladymariah said...

cerita pasal minyak ini tidak akan habis selagi kerajaan tidak mencari alternatif untuk mengurangkan harga minyak. tiada statement yang jelas daripada kerajaan berkenaan kenaikan harga minyak. dushh!!! cikgu said ni tak approve comment aku kat blog dia. inikah yg dikatakan terima pandangan org?

well, memang harga minyak global telah naik dan menyebabkan kesan yang banyak menindas rakyat. tapi kenaikan harga minyak menyebabkan semua barang akan naik harga. kenaikan harga minyak tidak selari dengan pendapatan rakyat.

puteri said...

klau dlu rm1 1liter..
skrg rm50 xsmpai 20ltr..

terasanya knaikn hrg minyk n brg2..
skrg kt kafe pun da naik hrg..

ssh2...

de_kerinchi said...

salam ustas said,

pada mulanya saya seronok juga berdebat dengan saudara..tetapi lama-kelamaan saya rasa tak seronok memandangkan cara ada berdebat seperti anak-anak sekolahan, kadang-kadan benda yang sama juga saya baca...malah boleh didapati dibeberapa blog lain....maaf kalau tersinggung...


Salam Arsaili,

Ya kita wajib bersedia, kerana keadan tidak menentu....sekarang nag bergerak kemana-manapun kena berkira..


Salam Ladymariah,

Ustaz Said memang begitu, saya dah ignore dah komen dia....memang cantik gambar ustaz berlatarkan parlimen, tapi kalau tak telus buat apa....hihii

benar pendapat anda, minyak memang dah naik, tapi statement dari kerajaan masih belum jelas ....contoh kenapa harus naik sebegitu banyak...saya masih menunggu apa kah langkah-langkah yang akan kerajaan buat, bagi mengimbagi kenaikan minyak ini, termasuk kawalan keatas kenaikan barangan dan servis lain...


salam puteri,

memang jelas terasa..duit sekarang nilai nya makin mengecil, jadi kita kena berjimat...soalnya adakah penjimatan itu juga akan mempengaruhi perkara-perkara wajib yang perlu kita laksanakan..?

Blog Widget by LinkWithin